Helena Rosenberg fortæller her om sine erfaringer med nervesmerter gennem 23 år, og om hvordan hun bruger træning og udspænding til at reducere sine smerter. 

Jeg har siden min inkomplette rygmarvsskade i 2002 undersøgt og været nysgerrig på at finde andre metoder end brug af medicin til at dæmpe mine nervesmerter (også kaldet neuropatiske smerter) i balder, ben og fødder.

Med til min historie skal tilføjes, at jeg tre måneder efter min skade stoppede bevidst med at tage min medicin (morfin og Gabapentin), som jeg fik tilbudt mod mine nervesmerter, fordi jeg ønskede at blive gravid og få flere børn.

Nysgerrighed og søgen efter viden

Efter at have uddannet mig til fysioterapeut i januar 2015, og senere videreuddannet mig indenfor neurologi bl.a. rygmarvsskader, har min nysgerrighed ledt mig mange veje.

Jeg har opsøgt viden om effekten af mange forskellige manuelle behandlingsformer hos specialiserede terapeuter samt på egen krop afprøvet forskellige manuelle teknikker, der har vist sig at have stor smertelindrende effekt. Og jævnligt bruger jeg selv disse behandlingsformer og teknikker til at nedsætte og holde mine nervesmerter i skak.

Gennem bevidst at fokusere på at opnå og finde RO i mit nervesystem, har mine nervesmerter ændret karakter. De er blevet mere “runde” og mindre intense.

Egne og andres erfaringer med oplevelse af smerter

Til daglig hjælper og behandler jeg neurologiske klienter med nervesmerter i min neurorehabiliteringsklinik. Patienter, der har haft smerter i mange år på trods af daglig medicin, og hvor flere har fået beskeden, at de må ”lære at leve med det”.

Nogle oplever smerter ved aktivitet, andre i hvile, og nogle har belastende smerter, der beskrives som pludselige jag, der kommer og går “som vinden blæser”. Disse jagende smerter er de mest belastende, da klienterne ikke kan forberede sig på, hvornår de kommer, og mange har også forskellige typer af smerter på samme tid.

Jeg har oplevet, at mine egne smerter, og de fleste af mine klienters smerter, kan være mere eller mindre intense, men at der er flere ting, der KAN afhjælpe dem; dvs. både nedsætte og forandre oplevelserne af smerter.

Smerterne opleves ofte mere intense, når jeg er stresset, ked af det eller på anden vis er ekstra belastet med yderligere smerter f.eks. på grund af hovedpine, mavepine eller menstruationssmerter. Der kan også ske forværring i oplevelsen af smertens intensitet ved nedkøling, eller hvis jeg er i søvnunderskud.

Når jeg derimod bevidst bruger mit åndedræt og beroliger vagus-nerven (vores længste nerve, der strækker sig fra hjernen og ned til bughulen), oplever jeg, at min smerteintensitet bliver lavere, og at smerterne fylder mindre i min hverdag.

Kombinerer træning og manuel terapi

Når jeg kombinerer træning med manuel terapi*, f.eks. dyb udspænding, opnår jeg en positiv effekt. Jeg bliver under træning øm i alle min krops muskler, hvilket overdøver mine nervesmerter “på en god måde”. Lidt ligesom massage kan lindre i et stykke tid.

Når kroppens muskler og led bliver smidiggjort, og bindevævet bliver løsnet, kommer der mere flow/bevægelse i kroppen, som hjælper til at kunne opnå effekt af smertelindring. specielt efter en rygmarvslammelse. Med den øgede blodgennemstrømning kommer der ilt til området, hvilket starter en helingsproces; varme – rødme – flow og mindre smerte.

Gennem bevidst at kombinere træning med dyb tværmassage, opnås der en umiddelbart smertelindende effekt, som holder i længere tid (flere dage).

Altid fysisk aktiv

Jeg har altid været fysisk aktiv. Jeg træner både i fitnessmaskiner, og forflytter mig dagligt MANGE gange til/fra min kørestol på arbejdet. Jeg har i perioder både spillet kørestolsrugby og basket, elsker at svømme og har investeret i en liggecykel og sit-ski.

Holdsporten har dog gjort mig ekstra godt, da det at have nogle mennesker at spejle sig i, og som bemærker, når man bliver hurtigere og stærkere, er fantastisk = helende.

 

Jeg har også erfaret, at bevist brug af åndedrættet beroliger og smertelindrer.

 

Finder træning i hverdagens gøremål

I en travl hverdag kan det svært at nå at gøre det, der er godt og lindrende for ens krop og velvære.

Jeg prøver at få bevægelse ind i alt, hvad jeg foretager mig, og jeg vælger bevidst træningen til, ofte i min manuelle kørestol gennem f.eks. at køre i et hurtigt tempo til indkøbscentret, og imens jeg finder varerne, får jeg pulsen ned og bruge tiden i indkøbskøen på at strække min nakke og arme ud.

Jeg kan også finde på at danse i min stol, når jeg har medvind på cykelstien, hvis mit humør er til det, og jeg prøver i det hele taget at bevæge mig så meget som muligt, da jeg også elsker det.

At øve sig i kørestolsteknik er et must, samt at blive ved med at udfordre sig i at være dagligt aktiv i sin stol, vælge den til i stedet for bilen. Måske parkere et stykke fra sin slutdestination og få en ekstra træningstur ud af det – helt gratis!

Hvis jeg har været ude på en længere tur, er det et must for mig at “gennemgå” hele min krop fra top til tå, så jeg ikke får ekstra spændte muskler pga. kompensationer eller træk, da hældninger på fortove er slemme.

Jeg har også erfaret, at bevist brug af åndedrættet beroliger og smertelindrer. Så hvis det ikke har været muligt om dagen, laver jeg udspænding og yoga om aftenen i min sofa foran fjernsynet.

Et par anbefalinger

Husk at bevare relationerne med dine venner og familie, samt opsøge sunde sociale aktiviteter og finde nye træningsforbindelser.

Husk at finde nogle at træne sammen med, da det at være social, få et kram “i ny og næ” og grine sammen er mindst lige så vigtigt som en god søvn og sund kost.

Jeg kan også varmt anbefale at tage på et boostophold. Jeg har selv haft glæde af Egmont Højskolens sommerkurser, hvor jeg bl.a. har deltaget på sejlads, og jeg har haft stort udbytte af deltagelse i La Santa sportslejr med Parasport. Det giver ens træningsgejst tilbage i et givende fællesskab.

Opsøg dygtige behandlere, der kan give dig et skub og få løsnet din krop, så du ikke skal starte fra nul.

Jeg bruger stadigvæk ikke nogen form for medicin og vælger bevidst træning og bevægelse til. Min erfaring er, at smerter med træningsømhed opleves anderledes og mindre end smerter efter for lidt aktivitet. Og når du har færre smerter, giver det mere overskud og motivation.

 

*Manuel terapi kan være massage, stræk eller tryk på muskler, led og bindevæv med det formål at lindre smerter og øge bevægelighed.

 

Helenas rygmarvsskadeniveau var i 2002 på Th12-L1. I dag er den på niveau L3.
Helena driver til daglig en neurologisk fysioterapeutklinik, Rehabmobility i Viborg. Hun har videreuddannet sig indenfor bl.a. meridianmassage med akupressur, flowyoga, mindfuldness, åndedrætsteknikker, manuel udspænding af bindevæv, dyb tværmassage og el-stimulation. Til daglig behandler og træner Helena neurologiske klienter, bl.a. med kroniske smerteproblematikker.

Tekst: Helena Rosenberg
Privatfoto
Udgivet april 2025.

 

LÆS OGSÅ

Nervesmerter
Tværfaglige smertecentre