Jes Klein er paraplegiker med brud på TH3 og har været permanent kørestolsbruger i 39 år, siden han pådrog sig en rygmarvsskade ved en arbejdsulykke. Han har haft rosen otte – ti gange i benene, siden han kom til skade, men efter brug af støttestrømper har han ikke haft rosen.
Første gang Jes Klein fik rosen var pga. forflytningerne i hans personbil.
“Jeg fik et sår på den ene knyst efter gentagne forflytninger ind i min bil, hvor nogle lange glide-/metalskinner var årsag til, at der var blevet skrabet hul på knysten” fortæller Jes.
Hul på huden og svamp mellem tæerne
Hul på huden er typisk årsag til rosen. I årene efter har det været forskellige situationer, som har været årsag til, at Jes har fået rosen. Han nævner bl.a. sår på foden, hul på hælen og svampeangreb mellem tæerne.
Jes’ erfaring med svamp mellem tæerne er, at det hurtigt kan udvikle sig til åbne sår.
”Det er vigtig efter bad at få tørret grundigt mellem tæerne, eksempelvis bruge føntørre ved svag varme, da netop fugtighed er grobund for svamp”.
For at få bugt med svamp anbefaler Jes at bruge creme mod svamp, som kan fås i håndkøb, eller som medicin der ordineres via egen læge. Desuden har Jes gode erfaringer med fodbad med sæbespåner.
Symptomer og tjek af hud
”Som rygmarvsskadet får man ikke nogen advarsler”, fortæller Jes og fortsætter:
“Symptomerne hos mig har været, at min hud på benene blev rød og varm, og at jeg blev dårlig og fik feber”.
Jes påpeger, at det er vigtigt at få kigget huden efter, hvis man ikke har normal følesans. Desuden er det vigtigt at holde et sår rent og dække det til. Og særligt vigtigt at komme i behandling med det samme, når man opdager rosen.
Jes er heldig, at han har en kone, der kan tjekke hans hud. Han beretter om dengang han senest fik rosen:
“Jeg havde det dårligt og havde feber. Heldigvis var min kone hjemme, ellers vil jeg bare have lagt mig til at sove. Hun tjekkede mine ben, da jeg kom over i sengen. Herefter kontaktede vi vagtlægen, og jeg kom hurtigt i antibiotikabehandling.”
Støttestrømper
Siden Jes begyndte at benytte støttestrømper, har han ikke har haft problemer med rosen. Det er nu 10 år siden. Brug af støttestrømperne forhindrer/ mindsker hævelse af tæer, fødder og ben.
Først fik han anbefalet korte støttestrømper, men der kom stadig væske i lårene, så nu bruger han lange støttestrømper. Han får bevilget to par ad gangen af sin kommune som kropsbårne hjælpemidler.
Jes opfordrer til, at man selv er opmærksom på, at støttestrømper ikke bliver for stramme.
”Jeg oplevede med det første par, at jeg fik mærker ved vristen og hælen, som kunne udvikle sig til trykmærker”.
Herefter fik han lavet nogle nye støttestrømper som passede.
Ved brug af støttestrømper kan man få tør hud, så Jes anbefaler, at man bruger fugtighedscreme.
Jes Klein, 63 år, bor i Silkeborg og gift med Aneta. Har 2 døtre og 5 børnebørn. Samt er medstifter af firmaet Kørestolseksperten.
Foto: TV2 Østjylland.
Udgivet april 2024
Forebyggelse mod rosen
- Hold øje med sår
- Hold et sår rent og dæk det til
- Brug støttestrømper. Det anbefales tilpasset efter mål (tjek de ikke laver tryk ved vristen og hælen)
- Brug eventuelt fugtighedscreme mod tør hud
Links
Læs om rettigheder og bevilling af støttestrømper som kropsbårne hjælpemiddel: Kompressionsstrømper – nye regler
Læs mere om rosen (erysipelas)