I Tranbjerg syd for Aarhus bor 55-årige Fin Solmer Poulsen. Med en høj rygmarvsskade er han afhængig af personlig hjælp, som i de seneste 20 år har været forudsætningen for et selvstændigt og aktivt liv. Men som så mange andre brugere af Borgerstyrede Personlig Assistance oplever han et stigende pres på ordningen. Noget han har sat ord på i adskillige avisindlæg i de jyske aviser.

Som pennefører for en gruppe udsatte mennesker med handicap i Aarhus Kommune har Fin Solmer Poulsen taget initiativ til en politisk dialog om et presserende og dybt bekymrende emne: De alvorlige konsekvenser af besparelser og forringelser på handicapområdet i Aarhus Kommune, ikke mindst når det gælder den Borgerstyret Personlig Assistance – også kaldet BPA-ordningen, der giver borgere mulighed for selv at ansætte hjælpere i eget hjem.

Stor utryghed

– I den seneste tid har jeg og andre mærket en øget utryghed og en både fysisk og psykisk belastning, fortæller Fin Solmer Poulsen, der i det daglige selv er afhængig af BPA-ordningen, der gør det muligt for ham at leve et selvstændigt liv på egne præmisser.

Fin Solmer Poulsen har endnu ikke mærket konsekvenserne af de seneste forringelser, men han er bekendt med flere borgere, der har fået frakendt deres hjælp.

– Og det skaber stor utryghed for resten af os.

BPA er afgørende for en aktiv hverdag

Fin Solmer Poulsen blev rygmarvsskadet i april 2003 efter, at han brækkede nakken (C3-4) i en faldskærmsulykke. Siden har han været afhængig af en døgndækket BPA-ordning.

– Det er naturligvis en kæmpe omvæltning. Det har været og er stadig en læreproces at leve et liv med hjælp i eget hjem; også i takt med at tiderne er skiftet og BPA-ordningen er under pres, fortæller Fin Solmer Poulsen, der har svært ved at forestille sig et liv uden BPA.

– Og det er afgørende vigtigt, at man selv har indflydelse på, hvem man skal have til at hjælpe sig. Min BPA er forudsætningen for, at jeg kan have en velfungerende og aktiv hverdag, fortæller Fin Solmer Poulsen, der stadig er erhvervsaktiv og i det daglige driver et lille firma.

– Det ville jeg heller ikke have mulighed for uden min BPA.

Magtdemonstration gennem genvisiteringer

Tilbage i oktober sidste år deltog Fin Solmer Poulsen i et møde, hvor Aarhus Kommune informerede om forringelser af BPA-ordningen.

– Disse forringelser betyder, at vi helt eller delvis med basale hjemmehjælpsydelser, hvor man bogstavelig talt ”klipper” BPA-ordningen i stykker og erstatter med hjemmepleje, hvilket vil begrænse vores frihed betydeligt og i værste fald reducere os til at være blot “opbevaret”.

Det sker ved kommunens varslede genvisiteringer, hvor der også skal udfyldes tidsskemaer for alle døgnets timer, herunder toiletbesøg, og hvor der stilles krav om lægeerklæringer ved hver visitering. Noget Fin Solmer Poulsen finder både unødvendigt og som en uheldig magtdemonstration.

– Det er dybt bekymrende, at man skal underkastes sådanne processer, når man har et omfattende, kronisk handicap. Min og de øvriges tilstand forandrer sig jo ikke til det bedre.

 

Frygt og systemstress

Kommunen har endnu ikke lavet en revisitation på Fin Solmer Poulsen.

– Men vi sidder alle os med BPA i Aarhus Kommune og frygter for den dag, det dukker op i vores e-boks. Det sætter sig som stress i kroppen.

For Fin Solmer Poulsen har kommunens tiltag på BPA-området i de seneste år betydet, at hans liv har taget en drejning. For fire år siden skar de i hans og andres merudgiftsstøtte til hjælperne.

– Og nu er det vores hjælp, de går efter. Det er selvfølgelig utrygt, og det nager mig hver dag.

– Vi er mange, som frygter for, hvad konsekvenser det får for os, når vi skal revisiteres. Det har givet mig systemstress – for der er mange kampe, der skal udkæmpes i det offentlige system, fx også når der skal søges hjælpemidler. Kampe, der kan tage måneder og ofte også år, fortæller han og beretter:

– Da jeg kom hjem fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade havde jeg min første kamp omkring boligindretning. Den sag endte hos rådmanden.

Fin Solmer Poulsen påpeger, at den nuværende hjælperordning i mange af landets kommuner er presset og præget af usikkerhed og ustabilitet på grund af lave lønninger og hyppig udskiftning af personale.

– Og nye forringelser vil kun forværre denne situation, hvilket, som vi allerede mærker, kan føre til øget stress, psykisk sygdom og depression blandt brugerne af BPA.

Greb til tasterne

Allerede for 10 – 15 år siden fik Fin Solmer Poulsen en begyndende oplevelse af, at kommunen ville spare på BPA-ordningen.

– Dengang var tanken, at vi kunne udstyres med færdigmad og hjemmehjælp suppleret med hjælpere til nogle aktive timer først på dagen.

Det var første gang, at han greb til tasterne med sin hjælper ved tastaturet og skrev et høringssvar. Et par journalister fik nys om det, og Fin Solmer Poulsen brugte sin ytringsfrihed, som han siden har benyttet sig af. Også for dem, der ikke magter kampen, dem uden sprog, eller dem, der ikke selv kan eller tør råbe op af angst for, at det bliver dem, der står for tur næste gang.

– Og politiske stemmer er der godt brug for, for de forringelser, vi nu ser på området, er udtryk for manglende retssikkerhed og strider mod ånden og intentionen bag BPA-ordningen; nemlig at give en værdig tilværelse, påpeger Fin Solmer Poulsen.

– Ydermere afviger de fra FN’s Handicapkonvention, som Danmark har tilsluttet sig.

Behov for politisk handling

For Fin Solmer Poulsen er drømmescenariet at kunne spole 5-7 år tilbage, før de grimme sparetiltag satte ind. I en række avisindlæg på de store jyske aviser har han derfor opfordret byens borgmester og politikere til at tage bekymringerne alvorligt og finde midler til at opretholde en værdig behandling af byens mest sårbare borgere.

–  Vi har brug for politisk handling for at beskytte og bevare vores rettigheder og værdighed. Det gælder ikke blot i Aarhus, men i landets øvrige kommuner, hvor man ser samme tendens til en, hvad jeg vil kalde, ”afvikling” af BPA-ordningen.

– Vi ser et paradigmeskift, der stiller mennesker med handicap ringere.

Derfor har Fin Solmer Poulsen bidt sig fast med pennen. Som han afsluttende tørt konstaterer:

– Når jeg bliver holdt ud over kanten, så kæmper jeg.

Illustration: Rasmus Sand Høyer. Bringes med tilladelse af Jyllands-Posten.
Udgivet august 2024.

 

LÆS MERE

Find Fin Solmer Poulsens avisindlæg her:

Jyllandsposten/JP Aarhus

https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/debat/breve/ECE17124073/at-pakke-sparetiltag-ind-i-fine-ord-boer-faa-alarmklokkerne-til-at-ringe/

https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/debat/breve/ECE17232012/ikke-alle-smiler-lige-meget-i-smilets-by/

https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/debat/breve/ECE17312418/blodbadet-er-i-gang-med-besparelser-paa-handicapomraadet/

Aarhus Stiftstidende

https://stiften.dk/debat/vi-er-kun-163-borgere-der-har-brug-for-rigtig-megen-hjaelp-det-er-skuffende-at-i-ikke-vil-behandle-os-vaerdigt

https://stiften.dk/debat/spekulerer-kommunen-i-hvem-der-ikke-kan-kaempe-imod-systemet-ingen-skal-efterlades-eller-behandles-uretfaerdigt

https://stiften.dk/debat/det-er-tragikomisk-vi-tror-vi-kan-spare-os-til-velfaerd-gennem-kontrol-og-bureaukrati

https://stiften.dk/aarhus/borgmester-din-tavshed-er-uansvarlig-og-konfliktsky

NYTTIG VIDEN

Love & regler

Regler om borgerstyret personlig assistance (BPA-ordning)

Regler om indlæggelse med hjælperordning

Regler om rejser til udlandet med hjælp efter serviceloven

Debatindlæg

Systemstress – kampen mod systemet

En BPA-ordning under pres