Illustration: John Ø. Kristensen

I 2022 og 2023 modtog Styrelsen for Patientsikkerhed mere end 3.600 rapporteringer om utilsigtede hændelser om tryksår. Mere end hver tredje handler om manglede forebyggelse. På den baggrund har Styrelsen for Patientsikkerhed sat fokus på forebyggelse af tryksår med en ny national kampagne, som Rygmarvsskade.info hilser velkommen men samtidig retter fokus på den særlige indsats hos mennesker med rygmarvsskade.

Kampagnen “Forebyg tryksår” er rettet mod henholdsvis patienter og pårørende og sundhedspersonale på ældreområdet og på hospitalerne. Målgruppen er således de udsatte ældre og deres pårørende samt personale i ældreplejen ude i kommunerne og sundhedspersonale på landets sygehuse. Men det gør ikke kampagnen mindre vigtig set med rygmarvsskadebriller.
– Selvom kampagnen retter sig mod ældregruppen, så ser vi det som et godt og kærkomment initiativ på et område, der i den grad savner opmærksomhed, fortæller formand i Rygmarvsskade.info, Bente Ovesen.

Tryksår på dagsorden

At Styrelsen for Patientsikkerhed netop nu er kommet ud med denne kampagne, er en booster til at få sat tryksår på dagsordenen, mener Bente Ovesen og forklarer:
– Tryksår er et voldsomt underprioriteret område, der savner viden og indsigt og ikke mindst handling. Det ved vi alt om i Rygmarvsskade.info, der har været medinitiativtager til afholdelse af to større webinarer for sundhedspersonale i landets kommuner om hhv. forebyggelse og behandling af tryksår. Og ikke mindst været med til at etablere Tryksårsalliancen.

Utilsigtede hændelser

Når man dykker ned i de indrapporterede utilsigtede hændelser om tryksår, finder man manglende forebyggelse på 1. pladsen som årsag.
– Det er tankevækkende, når kampagnen slår fast, at 95 % af alle tryksår kan forebygges. 95 %! Tænk på, hvad det koster økonomisk og menneskeligt?
Bente Ovesen påpeger:
– Hvis trafikken ikke var reguleret med skiltning, fartgrænser og højnet sikkerhed i bilerne, ville antallet af utilsigtede trafikulykker nok ligge på samme niveau. Men her har der heldigvis været opmærksomhed, vilje til forebyggelse og en teknologisk udvikling gennem mange år.

På 2. pladsen finder man forkert brug af trykaflastende hjælpemidler. Eksempelvis er trykaflastende puder, der vendes forkert, og forkert betjening af trykaflastende madrasser, et problem, der jævnligt bliver rapporteret som utilsigtet hændelse i Dansk Patientsikkerhedsdatabase.
– Det bør ikke kunne ske, slår Bente Ovesen fast.

Særlig viden på rygmarvsskadeområdet er vigtig

Der er mange gode informationer og tips på styrelsens hjemmeside, som man også kan overføre til en dagligdag med rygmarvsskade.
– Vi bliver også indlagt, er sengeliggende pga. sygdom og nogle af os får hjælp fra den kommunale hjemmepleje, forklarer Bente Ovesen, som selv har prøvet turen med tryksår og besøg af hjemmepleje.
– Men den kan ikke erstatte den særlige viden på rygmarvsskadeområdet, når vi taler om tryksår, mener Bente Ovesen.
– Og det er vigtigt for os at gøre opmærksom på. Også når vi som ældre modtager hjemmepleje eller indlægges på sygehus. Vi er ikke som ældre i almindelighed. Uden følesans og med indskrænket bevægelighed er vi som udgangspunkt i risiko hver eneste dag. Der skal kun små forandringer til at give røde mærker og små og store sår: ændret sidde- og liggestillinger, anderledes forflytninger, og ikke mindst sygdom og en snigende alderdom og dens følger, som jo kan ramme os alle.

Skub i den teknologiske udvikling

– Lad os håbe, at et øget fokus mindsker antallet af tryksår i sundhedsvæsenet og hos den enkelte, og at det sætter skub i den teknologisk udvikling. Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre at bruge trykaflastende hjælpemidler forkert? Er de så udviklet godt nok? Sikkert nok? Tankevækkende med tanke på den teknologiske tidsalder vi lever i, slutter Bente Ovesen.

Rygmarvsskade.info byder kampagnen velkommen og bakker op om ordene fra direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri: “Hvis vi kan lykkes med at forebygge flere tryksår, gør vi en kæmpe forskel for patienterne, samtidig med at der er en samfundsøkonomisk gevinst at hente. Det håber vi, at denne kampagne kan bidrage til”.

Kampagnen er udviklet i samarbejde med Videnscenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital og vil køre på Facebook og LinkedIn fra uge 15 i 2024 og fire uger frem.

 

Find kampagnen HER

Find mere information på Rygmarvsskade.info:

Tryksår

Tryksårsalliancen

Tip om erstatning

Hvis du har pådraget dig et tryksår i forbindelse med en indlæggelse på et sygehus eller under behandling i det kommunale sundhedsvæsen, kan du søge erstatning hos Patienterstatningen.