Af Karin B Nissen, Cand. soc. i socialt arbejde

Systemstress – Når mødet med systemet stresser dig er en selvhjælpsbog. Bogen afdækker grunde til, at systemstress opstår, og giver redskaber til forebyggelse og håndtering af systemstress. Forfatteren Karin B Nissen sætter her ord på, hvordan systemstress opstår og giver et par gode råd med på vejen. Ikke mindst giver hun sine bud på, hvordan systemet kan modvirke systemstress.

Når systemstress rammer

Hver dag rammes mennesker af belastningsreaktioner, som følge af myndighedernes langvarige, komplekse og konfliktfyldte sagsbehandling.

Som rygmarvsskadet er man i større eller mindre omfang afhængig af kommunens bevillinger. Det kan være til forsørgelse, til pleje og praktisk hjælp, til BPA (Borgerstyret Personlig Assistance), handicapbiler og diverse hjælpemidler.

Deltagelse i sagsbehandlingen omkring disse nødvendigheder kan i større eller mindre grad skabe systemstress, eller sagt på en anden måde; belastningsreaktioner i mødet med det offentlige.

Symptomer på belastningsreaktioner inkluderer hjertebanken, åndenød, hovedpine, træthed, hukommelses- og koncentrationsproblemer, irritabilitet, uro, søvnløshed, kronisk træthedsfornemmelse, tankemylder, tendens til at isolere sig, angst, smerter i led og knogler, ondt i hjertet, smerter generelt, flashbacks og i værste fald selvmordstanker.

Mødet med et uoverskueligt system, afhængigheden af kommunale ydelser og behandlingen i sundhedsvæsenet og den manglende kontrol over eget liv, kan have alvorlige psykiske konsekvenser. For mennesker, der for eksempel som følge af en rygmarvsskade allerede kæmper med fysiske og mentale udfordringer, kan mødet med et uoverskueligt system forværre tilstanden betydeligt.

Den konstante kamp for at tilpasse sig en ny livssituation kan føre til mental træthed, og for nogen også stress og angst, hvilket kan påvirke koncentration og opmærksomhed og dermed forstyrre evnen til at løse problemer og planlægge fremadrettet.

Derfor er det afgørende, at man i mødet med det offentlige forbereder sig.

5 gode råd i mødet med det offentlige

Lav en huskeseddel inden møder og samtaler. Når man er træt, og måske nervøs og føler sig stresset over at skulle til møde kan det være svært at huske, hvad man vil spørge om. Skriv løbende de ting ned, som du skal huske til næste møde.

Spørg, hvis der er noget, du ikke forstår. Myndighederne skal kommunikere med dig på en måde, så du kan deltage i din egen sags behandling. Og ofte kan lovgivningen og praksis på området være ganske svær at forstå. Du skal ikke være flov over, at du ikke forstår det hele.

Tag en bisidder med til møder. En bisidder kan være en tryghedsperson, men det kan også være en fagperson med viden om din funktionsnedsættelse, lovgivningen og indsatsmuligheder. En dygtig bisidder kan hjælpe dig med at forberede dig til mødet, støtte dig under mødet, og hjælpe dig med at handle på de relevante ting efter mødet.

Bed om skriftlighed i sagsbehandlingen. Bed om at få tilsendt en udførlig dagsorden inden mødet, og sagsbehandlerens journalnotater samt referat efter mødet. Brug dem som forberedelse til næste møde eller samtale. Søg løbende om aktindsigt i din sag og betragt din sag, som et job, du udfører.

Undgå unødige mails og opringninger til sagsbehandleren. Du kan med fordel samle dine spørgsmål sammen.

Sådan kan systemet modvirke systemstress

Myndighederne kan tage flere skridt for at reducere systemstress. For det første bør sagsbehandlingsprocesserne forenkles og gøres mere brugervenlige. Det er også essentielt at træne sagsbehandlere i empatisk kommunikation og forståelse for det enkelte menneskes specifikke behov. Derudover bør myndighederne tage ansvar for den mentale belastning, deres processer påfører borgerne, og tilbyde støttepersoner, der kan hjælpe med at navigere i systemet. Støttepersoner, som borgerne og deres pårørende vel at mærke ikke selv, skal finde frem til og anmode om hjælp.

Som samfund kan vi arbejde for at skabe et mere retfærdigt og forstående system. Vi kan sikre, at borgerne får den støtte, de har brug for, uden at skulle kæmpe mod bureaukratiske barrierer. Ved at fokusere på lovmedholdelighed, menneskelighed og en høj grad af faglighed i sagsbehandlingen kan vi forbedre livskvaliteten for mennesker i meget sårbare positioner. Ved at anerkende og tage højde for både de fysiske, kognitive og psykiske udfordringer, som for eksempel mennesker med en rygmarvsskade står overfor, kan vi bedre hjælpe dem med at navigere i systemet og reducere deres systemstress.

Afslutningsvis er det vigtigt at slå fast, at ikke alle oplever systemstress i mødet med det offentlige, men mange gør desværre.

 

“Systemstress. Når mødet med systemet stresser dig”

En selvhjælpsbog, der indeholder et forvaltningsretligt grundkursus, som kan anvendes i mødet med det offentlige, og en lettilgængelig guide til, hvordan man som borger og pårørende kan modvirke udvikling af systemstress og håndtere den systemstress, man allerede har udviklet.
Udgivet på Wadskjær Forlag, april 2024. 270 kr. Bogen er også udkommet som lydbog. Bogen købes HER (link til forlag)

Om forfatteren
Karin B Nissen er socialrådgiver, cand.soc. i socialt arbejde med baggrund indenfor børne-, voksen-, og beskæftigelsesområdet, som underviser på blandt andet socialrådgiveruddannelsen, og som selvstændig socialrådgiver. Hun har egen klinik for psykoterapi, hvor hun primært beskæftiger sig med borgere og pårørendes systemstress.