’Frida Forever’ af Frida Lisa Carstensen Jersø er et bogværk om et liv med en rygmarvsskade og en kronisk sygdom sat overfor det unge, frie liv. Ikke med ønske om medlidenhed, men med et ønske om at favne og fastholde Fridas hele liv med værdighed og identitet.
”Denne bog er et vidnesbyrd om livet på hospitalet – det sted, man rent fysisk bliver sendt hen, når man er syg. For det er her, jeg er meget af tiden. Men mest handler den om mig, Frida. For når jeg vender kameraet mod mig selv, er det ikke kun fordi jeg ofte er alene. Men fordi min syge krop med dens ar, metalimplantater og al dens skrøbelighed, er det landskab, jeg kender bedst. Den er mit speciale.” – Fra bogens forord skrevet af Frida selv.
Bogen sammenvæver fotografiske selvportrætter med energiske snapshots i et originalt værk der anvender et af på en gang råt og legende fotografisk udtryk til at fortælle en stærk, personlig og sårbar historie.
Historien bag
I 2012 lænede Frida sig op ad et gelænder på en bro på Nørrebro i København. Gelænderet knækkede, og hun faldt 4,5 meter ned på asfalten og brækkede ryggen. Siden da har hun været rygmarvsskadet og sidder i kørestol.
Foto: Frida Lisa Carstensen Jersø
Senere i 2018 fandt lægerne ud af, at hun også har en cellefejl, der gør, at hun danner store, døde kalkstykker i kroppen. Alt det har betydet, at hun har været ind og ud af hospitalet størstedelen af sit voksne liv og har fået over 100 operationer, medicinske behandlinger og strålebehandlinger.
Livets modsatrettede elementer
Under sine mange indlæggelser har hun fotograferet sig selv, hospitalets rum og sine omgivelser. De rå og ømme billeder stilles op imod skildringer af hendes overgang fra ungdom til voksenalder og beskriver rørende den skarpe dualitet mellem frihed og sygdommens begrænsninger – en slags dobbeltsidet frihed mod den meget afgrænsede og ikke permanente tilstand ”at være rask”.
Foto: Frida Lisa Carstensen Jersø
Med et skarpt og intelligent blik bruger Frida sin visuelle berettigelse til at omfavne det at være i live og kroppens sårbarhed. Bogen giver et indblik i den syge og ikke kapable, krop. Et ståsted mellem at være syg, ung og begge dele.
Budskabet
Det er en meget seværdig og velkomponeret bog med sine 172 dokumentariske fotos, der rækker ud og indfanger beskueren. Ikke med et ønske om medlidenhed, men med et ønske om at favne og fastholde Fridas hele liv med værdighed og identitet.
På bogens mørklilla omslag, der i øvrigt er udført i imiteret læder, er motivet et dropstativ med medicin, og på stativet hænger en håndtaske, hvilket understreger bogens budskab med sin insisteren, eller manifestation om man vil, på at favne livet og kroppen i alle sine facetter. Frida forever.
Kilde: Pressemeddelelse/Disko Bay
Foto: Pressefoto/Disco Bay
Udgivet maj 2025.
Bestilling af bogen
Frida forever. Disco Bay. Hardcover, 208 sider. Foto: Frida Lisa Carstensen Jersø. Essay af Maija Tammi. Designet af Spine Studio. Udgivet februar 2025.
Pris: 300 kr. plus forsendelse. Købes på det danske forlag, www.diskobay.org og i boghandlen. Bogen kan også lånes på biblioteket.
Om Frida
Frida Lisa Carstensen Jersø (f. 1997) er en dansk kunstner, som bor og arbejder i København. Hun har en Bachelor i Fine Art Photography fra HDK Valand i Göteborg. Hendes arbejde kredser primært om kroppen og dens begrænsninger med en særlig interesse for at udforske den syge krop, ableisme og samfundets opfattelse af disse emner. Gennem fotografi undersøger hun de fysiske og følelsesmæssige aspekter af sårbarhed og styrke. Jersø har udstillet på steder som Röda Sten Konsthall i Göteborg og Frederiksborg Slot i Danmark og har deltaget i Kunstnernes Efterårsudstilling 2024 samt flere andre gruppeudstillinger rundt om i Skandinavien.
SE OG LÆS MERE
På Kosmopol finder du en video om Frida Jersø, hvor hun fortæller om at bruge fotografiet og kunsten til at fortælle hendes egen historie og om ønsket til, at anderledes kroppe får mere plads på kunst- og kulturinstitutioner. Varighed knapt 4 min. (marts 2025)
Vidnesbyrd fra et ungdomsliv på hospitalet. Artikel om Frida bragt af Idoart. (marts 2025)