Rosen opstår hyppigere hos personer med rygmarvsskade. Den vigtigste forebyggelse mod rosen er at undgå hævede ben og at holde en god hudpleje. Får man det, skal det tages alvorligt.
Rosen (erysipelas) er infektion i huden, som oftest skyldes streptokokker. Tilstanden opstår i en rift eller sår – oftest på benene. Den betændte hud bliver øm, rød – med en skarp afgrænsning – hævet, varm og eventuelt ledsaget af feber.
Rosen er hyppigere hos personer med rygmarvsskade
Rosen opstår nemmere, når man har hævede ben. Har man hævede ben, er der længere afstand fra huden og ind til blodkarrene, der skal være med til at hele et sår. Personer med rygmarvsskade har ofte hævede ben, da venepumpen (tilbageførslen af blodet til hjertet) ikke fungerer så godt, da musklerne i læggen ikke bliver brugt ret meget/slet ikke. Når man så samtidig har nedsat/ophævet følesans i benene – er risikoen for at få rosen ret stor.
Man kan godt få rosen flere gange.
Symptomer på rosen
Har man en rygmarvsskade, vil man ofte ikke mærke ømheden som andre personer uden en rygmarvsskade. Man må derfor holde øje med/være særlig opmærksom på rødme (bemærk at rødme på huden er sværere at se på mørk hud) og hævelse omkring rifter og sår, som bl.a. kan opstå ved påklædning eller forflytninger.
Andre reaktioner som fx kulderystelser eller spasmer kan også være en indikator.
En blodprøve vil desuden vise forhøjet infektionstal ved betændelse.
Behandling af rosen
Infektion med rosen kan være alvorlig. Hvis du mistænker, at du har rosen, bør du kontakte læge straks. Ubehandlet er rosen livstruende, og derfor skal behandling iværksættes i det tidlige stadie.
Behandlingen er antibiotika, som man får ordineret af egen læge, og man skal også holde det betændte område i ro. Behandlingen skal begynde at virke inden for et døgn. Bliver det ikke bedre, kan det være nødvendigt med hospitalsindlæggelse med antibiotika direkte ind i årerne (intravenøs).
Indgangsporten for infektion skal tilstræbes op helet for at undgå nyt udbrud af rosen.
Brug af støttebind og -strømper anbefales for at mindske hævelse.
Almindeligvis vil sygdommen være overstået med behandling efter 1-2 uger.
Forebyggelse
Man kan gøre en del for at forebygge rosen. Den vigtigste forebyggelse er at undgå hævede ben. Man undgår hævede ben ved at benytte kompressionsstrømper. De skal gå til knæene og oftest være i kompressionsgrad II.
Det anbefales at få en læge eller terapeut til at ordinere den korrekte type og pasform. Man ansøger om disse på kommunens hjemmeside (under ’kropsbårne hjælpemidler’).
Hæv gerne dine ben i løbet af dagen, når det er muligt. Hvis du har eleverbar seng anbefales det at hæve benene om natten. Alternativt kan benyttes en pude under underbenene.
God hudpleje er vigtig
Tør huden grundig efter vask og brug fugtcreme på områder med tør hud for at forhindre revner. Vær forsigtig, når du klipper tånegle.
Kontroller huden og kig efter for sår, revner, udslæt, indgroede tånegle og fodsvamp. Fodsvamp kræver behandling.
Dæk revner, mv. med forbinding eller bandage som beskyttelse.
Kontroller at sko ikke giver trykmærker, idet manglende eller nedsat følelse kan gøre det vanskeligere at vurdere ligesom fødderne pga. ødem kan hæve i løbet af dagen. Områder med knoglefremspring er særligt udsatte. Det anbefales derfor at benytte et skonummer større for at undgå tryk og vabler.
Beskyt knæ og fødder mod skrammer, når du opholder dig i en svømmehal eller bader i havet.
Tal om nødvendigt med din læge om forebyggende behandling.
Smitter rosen?
Rosen er ikke i sig selv en smitsom sygdom. Undgå dog direkte kontakt med personer med sår eller betændt hud.
Skrevet med faglig hjælp fra Birgitte Hansen, overlæge Ph.D, Specialhospitalet.
Udgivet november 2023.
For yderligere generel info om rosen