Max Birkelund har dansk patent på en ny opfindelse, der hurtigt og effektivt aflaster bagdelen hos kørestolsbrugere. Nu søger han internationalt patent og satser på et verdensomspændende gennembrud.

Intet mindre end en verdensnyhed er skabt i Max Birkelunds opfinderhjerne i Vorbasse. Nemlig en såkaldt kørestols-stol, hvor man siddende i sin kørestol i løbet af få sekunder vipper til vandret stilling og aflaster en sårbar bagdel 100 %.

Med benzin i blodet siden drengedagene, har Max altid haft et ukueligt drive til at søge nye veje. Han har en fortid som mekaniker og har kørt ræs på en stribe motoriserede køretøjer. Brækkede ryggen under et motocroos-løb som 24-årig i 1988. Siden har han levet af at handle med biler og lave særlige indretninger. Et par opfindelser er det også blevet til undervejs fx click & go håndbetjening af speeder og bremser.

Måtte selv opfinde hjælpemiddel

Men hvorfor give sig i kast med en såkaldt kørestolsaflaster? Med egne ord fortæller Max:

– Som selvstændig bilhandler sad jeg uafbrudt i min kørestol fra kl. 7-22 hver eneste dag. Med tiden blev det et problem for overkroppen, og jeg var bange for at få tryksår. Jeg blev derfor nødt til at tage hvil flere gange om dagen. Men bøvlet forflytning til sofa eller seng blev efterhånden et problem. Bedst som jeg havde lagt mig, ringede en fragtmand på døren, eller jeg blev afbrudt af medarbejdere og kunder.

– Så var det, jeg tænkte: Der må findes en måde, hvorpå jeg kan arbejde og hvile på samme tid i min letvægtsstol. En måde hvor jeg lynhurtigt kan skifte stilling. Jeg søgte overalt på Internettet, men fandt ikke noget relevant.

– Så tog jeg en dyb indånding og brugte to år og en halv million på at udvikle kørestols-stolen for at opnå dansk patent. Det indebærer en international screening for, om der findes et lignende hjælpemiddel, der er patenteret. Det gør der heldigvis ikke. Derfor søger jeg nu en europæisk/amerikansk patent på stolen. Min plan er at få den ud på verdensmarkedet. Måske i samarbejde med et større hjælpemiddelfirma, der har et internationalt distributionsnetværk.

Til daglig bruger Max sin egen kørestols-stol omkring 10 gange om dagen – fra få minutters break til en halv time ad gangen. Ikke bare for at lette trykket på bagdelen, ligesom alle gående skifter stilling mange gange i løbet af en almindelig dag. Det giver også en effektiv aflastning af skuldrene og sætter blodomløbet i gang.

Tetraplegiker håndterer selv stolen

Søren Ingvardsen er for nylig blevet en lykkelig bruger af kørestols-stolen bevilget som hjælpemiddel for at aflaste og fastholde sit arbejde. For ham betyder det, at nu kan han arbejde en hel dag på Egmont Højskolens kontor. Alternativet var enten at blive hjemme, eller køre hjem for at aflaste efter få timers arbejde, for som han siger:

– Siden oktober 2023 har jeg døjet med at komme af med et siddesår på overgangen mellem bagdel og ryg. Har derfor været sygemeldt i lang tid, men er nu sårfri. Kommunens fastholdelseskonsulent kendte ikke kørestols-stolen i forvejen, men syntes heldigvis, at den kunne være en god idé for at komme op i tid. I løbet af ét døgn var stolen bevilget og blev leveret tre dage senere.

 

 

 

 

 

 

Søren Ingvardsen i sin Kørestols-stol, hvor han kan aflaste bagdelen i løbet af arbejdsdagen.

– Stolen er tilpasset, så jeg selv kan håndtere den. Når jeg bakker ind i ’doken’, tager fat i et håndtag, som aktiverer et greb ind i hvert baghjul, tager det kun ganske få sekunder, før jeg stemmer op og tilter ryglænet. Tyngdekraften klarer resten, og jeg kan låse ryglænet i den ønskede position.

– Når ryglænet er vandret, kan jeg virkelig mærke, at blodet cirkulerer, og jeg får ny energi. ”Gud – du har jo fået kulør i ansigtet,” siger mine kolleger. Da jeg har delvis følesans, mærker jeg også tydeligt, at trykket på mit sår er væk. Med et enkelt ryk kommer jeg tilbage til siddende position. I dag bruger jeg stolen 2-3 gange 15-20 minutter ad gangen i løbet af arbejdsdagen. Eller en halv time, før jeg kører hjem.

– Jeg synes, det er et fantastisk godt hjælpemiddel til arbejdspladsen eller hjemmet for at forebygge tryksår pga. lammelser. En succes jeg kun kan anbefale, siger Søren Ingvardsen, der brækkede nakken ved et svømmestævne i 1976, hvorved han fik rygmarvsskade ved C6.

Sparer både tid, penge og personlige kvaler

Max mærker en stigende interesse for kørestols-stolen hos både brugere og forskellige fagpersoner. Men han fortæller, at mange fagpersoner stadig ikke har erkendt, at stolens faktisk kan spare mange penge på social- og sundhedsområdet.

– Vi har sådan set et produkt, de ikke ved, de har brug for. Men jeg hører om kommuner, der ikke kan finde ud af, om stolen betragtes som et hjælpemiddel efter serviceloven eller et behandlingsredskab. En del kørestolsbrugere vælger derfor selv at købe stolen – med mindre de får den bevilget som hjælpemiddel efter enten beskæftigelsesindsatsloven eller lov om kompensation til handicappede i erhverv.

– Helt ærligt synes jeg faktisk, at alle rygmarvsskadede burde tilbydes en kørestols-stol som ekstra stol for at forebygge komplikationer. Det ville spare mange brugere for passiv aflastning eller et langstrakt og ofte kompliceret behandlingsforløb med tryksår, fastslår Max Birkelund fra AutoMax.dk.

Udgivet februar 2025.

FAKTA

  • Tag et hvil – uden at forlade kørestolen
  • Stolen tilpasses egen kørestol
  • Bak ind i stolen med egen kørestol
  • Lås stolens bremser, og tilt til den ønskede position

Producent og forhandler: AutoMax, tlf. 40404495. Introduktionspris: 19.800 kr. + moms.
Læs mere: www.automax.dk/koerestols-stolen (her finder man også en trykmålingstest).

Se kørestols-stolen og mød Max Birkelund:

– 4.-6. marts 2025 på Health & Rehab, Bella Centret i København
– 8. marts 2925 til generalforsamling i Rygmarvsskade.info, Langhøj i Viby J.