Er du rygmarvsskadet efter en trafikulykke, kan du blive en del af Sikker Trafik LIVE og være med til at gøre en forskel.
Rådet for Sikker Trafik har med deres Sikker Trafik LIVE-foredrag siden 1991 sendt ambassadører ud til landets skoler og gymnasier for at forebygge ulykker. Ambassadørerne fortæller deres egen personlige historie; besøg, der kan være med til forhindre fremtidige ulykker blandt unge mennesker og give dem en mere sikker fremtid i trafikken.
LIVE-foredragene er målrettet elever i grundskolens 8.-10.-klasse, elever på produktions- og erhvervsskoler samt på gymnasier. Formålet er, at påvirke de unges viden, holdning og konkrete adfærd i trafikken og dermed få de unge til at reflektere over deres valg i trafikken gennem mødet med ambassadører, der selv lever med konsekvenserne af en trafikulykke.
Mere end 100 skoler om året
Blandt ambassadørerne er 48-årige Karina Andersen fra Brejning ved Vejle. Hun blev ambassadør i 2008, og siden er det blevet mange årlige besøg på skoler, hvor hun med afsæt i sin egen ulykkeshistorie taler med de ældste elever om trafiksikkerhed.
Karina Andersen håber, at hun med sine foredrag kan forbygge trafikulykker blandt eleverne. Privatfoto.
– Det er godt at opleve, at eleverne lytter til min historie og forstår, hvor store konsekvenser et dårligt valg kan have for resten af ens liv, fortæller Karina Andersen, der blev rygmarvsskadet i en trafikulykke i 1995 som konsekvens af, at hun ikke havde fået spændt sikkerhedsselen. Og da bilen skred ud, blev hun slynget ud gennem forruden.
– Den fejl ønsker jeg ikke andre begår, fortæller Karina, der elsker at kunne gøre en forskel med sine foredrag i håb om, at de unge vil træffe de gode valg, når de bevæger sig ud i trafikken.
Et vigtigt budskab
En anden af dem, som Rådet for Sikker Trafik sender ud, er 42-årige Martin Hansen fra København.
– Når jeg har været ude og fortælle min historie, sidder jeg tilbage med en følelse af, at jeg har gjort en forskel for de unge, men også for min egen forståelse af min ulykke, fortæller Martin Hansen, der har været LIVE-ambassadør i 15 år og hver måned holder 2-3 foredrag for de ældste skoleelever.
– Livet kan ændre sig på et splitsekund. Det er et stærkt budskab at komme med. Fotograf: Anne Sofie Helms.
Martins historie er fortællingen om en oktober aften i 2003 med venner, druk, al for hurtig fart og ingen sikkerhedssele. En aften, der ender med en brækket hals og et liv i kørestol. En af mange barske ulykkeshistorier, der skal få de unge til at tænke sig om.
– Livet kan ændre sig på et splitsekund. Og det budskab er stærkt, når det kommer fra én som mig.
Foredrag
Et foredrag varer ca. 2 timer, hvor du fortæller eleverne dels historien om din ulykke og dels om at skulle leve et andet liv end det, man havde forestillet sig. Der vil være løbende dialog gennem foredraget, hvor du som ambassadør giver eleverne viden om risici i trafikken og om de mulige konsekvenser, når det går galt.
Foredragene vil typisk være i den enkelte ambassadørs lokalområde. Der gives honorar og kørselsgodtgørelse for hvert afholdt foredrag.
Kursus og fællesskab
Som ambassadør i Sikker Trafik LIVE tilbydes du et grundigt introkursus, hvor du bliver klædt på til opgaven. Her lærer du om formidling, præsentationsteknik, målgruppen og Rådet for Sikker Trafiks arbejde. Du tilbydes løbende faglig udvikling og efteruddannelse.
Ikke mindst bliver du en del af et stærkt fællesskab af ambassadører, som står sammen om at forebygge trafikulykker blandt unge.
Udgivet september 2024
Fotograf: Anne Sofie Helms + Privatfoto.
FAKTA
Der stilles følgende krav til at blive ambassadør:
- Der skal have været en ung involveret, for at de unge kan relatere til ulykken
- Den der kom til skade skal gerne selv have haft indflydelse på ulykken eller ulykkens omfang
FIND MERE INFO
Bliv en del af Sikker Trafik LIVE
Morten Andersen fra Kolding fik ideen til et informatørkorps i 1987, efter at han selv fik en rygmarvsskade i en bilulykke. Han mente, at han og andre trafikskadede personer kunne gøre en forskel for eleverne på landets skoler. Hans idé blev realiseret, og projektet blev kendt som ‘Trafikinformatørerne’. I 1991 trådte Rådet for Sikker Trafik ind i projektet og i dag er projektet kendt under navnet ‘Sikker Trafik LIVE’.