Videnscenter for Neurorehabilitering søger i øjeblikket børn og unge fra hele landet i alderen 8-30 år til at deltage i et nyt forskningsprojekt, som undersøger, hvilke behov børn og unge har, når en forælder eller søskende bliver ramt af en skade på hjerne eller rygmarv. Deltagelse indebærer workshops, hvor man bl.a. vil møde unge medforskere, der deltager med viden og erfaringer som pårørende.

 

Når en person bliver ramt af en skade på hjerne eller rygmarv, påvirker det hele familien – også børn og unge, der er pårørende. Mange pårørende børn og unge føler sig overset i det ofte langvarige rehabiliteringsforløb og det gælder både under indlæggelse og i tiden efter.

– Vi ved, at denne gruppe pårørende kan opleve betydelige forandringer i deres hverdag, som kræver særlig opmærksomhed. Der mangler dog viden om pårørende børn og unges specifikke behov, og hvordan de bedst kan støttes i deres hverdag og i mødet med sundhedsvæsenet, fortæller projektansvarlig og ph.d.-studerende, Mia Moth Wolffbrandt.

For at afdække, hvilke behov børn og unge har, når en forælder eller søskende bliver ramt af en skade på hjerne eller rygmarv, søger Videnscenter for Neurorehabilitering pårørende børn og unge i alderen 8-30 år, som har lyst til at deltage i en workshop, hvor de sammen med andre i samme situation kan dele deres oplevelser og perspektiver. Workshops foregår flere steder i landet i foråret 2025​.

Unge medforskere med viden og erfaringer som pårørende

I projektet er desuden inddraget seks unge pårørende som medforskere.

– Jeg har valgt at kalde dem medforskere. Selvom de ikke er forskere, så er de jo med til at forske. Begrebet ’medforskere’ understreger, at deres input til projektet er vigtige og vil indgå i de beslutninger, der skal tages i forhold til planlægning af projektet, fortæller Mia Moth Wolffbrandt.

De unge medforskere bidrager med deres egne erfaringer i alle faser af projektet, herunder planlægning og gennemførsel af workshops, så det føles trygt og meningsfuldt for børn og unge at deltage.

– De unge pårørende er jo eksperter i at leve med et familiemedlem med en skade på hjerne eller rygmarv, og deres erfaringer kan bidrage med vigtig viden til forskningsprojektet, siger Mia Moth Wolffbrandt.

Børn og unge pårørende søges til deltagelse i workshops

Projektet søger børn og unge fra hele landet i alderen 8 – 30 år. Deltagelse i forskningsprojektet indebærer deltagelse i workshop, som foregår i hele landet i foråret 2025. Deltagelse i projektet indebærer deltagelse i en workshop sammen med børn og unge i samme situation. Her vil man dele oplevelser og perspektiver som pårørende og ikke mindst vil man med sin deltagelse bidrage til vigtig forskning om, hvordan man bedst muligt hjælper og støtter børn og unge under et familiemedlems langvarige indlæggelsesforløb og tiden efter.

Forældre, lærere og fagpersoner kan gøre en forskel med en opfordring til børn og unge til at deltage i projektet.

Praktisk Info:

  • Workshops varer 2-3 timer.
  • Børn og unge under 18 år skal have forældresamtykke for at deltage.

Kontakt

Projektansvarlig og ph.d.-studerende Mia Moth Wolffbrandt
Videnscenter for Neurorehabilitering, Rigshospitalet, Glostrup
Email: mia.moth.wolffbrandt@regionh.dk 

​Projektet er forankret ved Videnscenter for Neurorehabilitering, Rigshospitalet, Glostrup.
Foto: Pixabay
Udgivet marts 2025.

LÆS MERE

Flyer

Unge pårørende skal være med til at skabe forskningsprojekt

Deltagere søges til forskningsprojekt om børn og unge som pårørende